Mijn favorieten

Schipluiden


Over het dorp Schipluiden

Woningen 1.447 | Inwoners 4.710

Schipluiden is een karakteristiek dorp met 4.710  inwoners. Schipluiden ligt in de gemeente Midden-Delfland, in de provincie Zuid-Holland. De kern van Schipluiden wordt verdeeld door de Vlaardingse vaart. In het dorp zijn twee bruggen voor autoverkeer die beide kanten met elkaar verbindt.


Bijzonderheden Schipluiden


De gemeente Midden-Delfland, waaronder Schipluiden draagt het internationale keurmerk Cittaslow. Dit is een internationaal keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren.

Schipluiden telt 31 Rijksmonumenten. Het historisch centrum van Schipluiden is qua schoonheid, historische waarde en aanwezige monumenten een waardevol dorpsgezicht, maar heeft geen beschermde status op grond van de Monumentenwet 1988.

 

Geschiedenis van Schipluiden


De plaatsnaam Schipluiden wordt voor de eerste keer genoemd halverwege de twaalfde eeuw. Het is afgeleid van het riviertje de Leede, dat bij Schipluiden bevaarbaar werd. De huizen in Schipluiden vormden al vroeg een kern. In 1561 stonden er ongeveer 40 huizen. Zestien jaar later, in 1632 was het aantal huizen tot zeventig toegenomen.  De gemeente Schipluiden was in de loop der jaren sterk uitgebreid; in 1819 met de gemeente ’t Woudt, in 1855 met de gemeenten Hodenpijl en Sint Maartensregt, in 1921 met een deel van Hof van Delft en in 1941 met een deel van Vlaardingerambacht.  
De meeste Schipluidenaren leefden van de landbouw. Ook de scheepvaart werd een belangrijk middel van bestaan. Schippers vervoerden in de 19e eeuw grote hoeveelheden tuingrond, mest, aardappelen en veevoeder.
Tot 1 januari 2004 was Schipluiden een zelfstandige gemeente, daarna is deze samengegaan met gemeente Maasland in de nieuwe gemeente Midden-Delfland.

Meer informatie over Schipluiden en omgeving

 


Meer weten? 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met MORRIS?
Vul dan hieronder je gegevens in of bel naar 015 – 761 81 28.

Wij helpen je graag.


 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring